☑️یک کامنت پراکتیکال☑️
2️⃣5️⃣
⭕️Blocked D Phenomenon⭕️
🔴 پدیده گروه خونی D بلوک شده (Blocked D Phenomenon) عبارتست از اتصال Anti-D به جایگاه های آنتی ژن D در سطح RBC که در برخی از موارد HDFN شدید دیده می شود که می تواند منجر به نتیجه منفی کاذب در تست تعیین گروه خون Rh(D) گردد. در واقع اتصال Anti-D مادری و مسدود شدن تمامی سایت های آنتی ژنیک D مانع آگلوتینه شدن RBCهای D-positive پس از افزودن آنتی سرم ضد D می شود. ( عدم انطباق مشاهده شده درمواجه با نتیجه تست Rh منفی در کنار تستDAT مثبت و علائم همولیزو کِرنیکتروس).
🔴برخلاف آنتی ژن های ABO که در زمان تولد به طور ضعیف بیان می شوند آنتی ژن های Rh به طور کامل و قوی روی سطح RBC نوزاد وجود دارند.
🔴 ایمیونیزاسیون علیه آنتی ژن های D (یکی از مهم ترین آنتی ژن های گروه Rh) و به گردش درآمدن آنتی بادی های آن در جریان خون مادر تنها با ورود ۰٬۱ میلی لیتر از خون جنین ممکن است رخ دهد.
🔴هنگامی که IgG تولید شده در بدن مادر به RBC های جنین/ نوزاد متصل شده و منجر به همولیز شود، HDFN (Hemolytic disease of the fetus and newborn)
رخ می دهد. در این دسته از بیماران تست آنتی گلوبولین مستقیم (DAT) مثبت می شود.
🔴برای مشاهده ی پدیده D بلوکه شده ضرورت دارد تیتر آنتی D بالا باشد.به طوری که در تیتر های پایین این پدیده رویت نمی شود.پدیده ی D بلوکه شده مختص گروه خونی D نمی باشد ودر گروه ها ی خونی دیگر هم گزارش شده است مانند گزارش ِ منفی کاذب گروه خونی K1 در گلبول های قرمز جنینی در ارتباط با بلاکینگ توسط IgG Anti-K .درکیسی یک تیتر بالای ۱:۲۵۶ از Anti- K1 گزارش شده است .
🔴تعدادهایت های آنتی ژنتیک K1 در سطح RBC دریک رنج ِ ۱۸۰۰۰ -۴۰۰۰ می باشد.
✅راهکارهای پراکتیکال BCSH * :
1️⃣ انجام Elution با استفاده از بافر.
2️⃣انجام Elution با استفاده از روش گرما دهی نمونه تا 45 درجه سانتیگراد ؛ گرما موجب سست شدن اتصال آنتی ژن و آنتی بادی شده، در نتیجه می توان پس از آن سایت های آنتي ژنيك را با آنتی سرم ضد D شناسایی نمود. همچنین لازم به یادآوری است که در کنار روش الوشن گرمایی حتما باید کنترل وجود داشته باشد تا اطمینان حاصل گردد که آنتی ژن ها در اثر گرما دچار تخریب ساختاری نگشته اند.
3️⃣ استفاده از آنتی بادی منوکلونال IgM اختصاصی.
*BCSH ; British Committee for Standards in Haematology
🖌دکترعلیرضالطفی کیان 🖌
دکترای علوم آزمایشگاهی بالینی
🖌دکتر الهام رازانی 🖌
دکترای تخصصی هماتولوژی و طب انتقال خون